...

Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM)

Nevşehir Üniversitesi’nden Yeni Bir Kitap: Nevşehir Salnamesi (1914)
28/05/2013

Nevşehir Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana eğitim-öğretim faaliyetleriyle birlikte bir yandan ürettiği bilimsel bilgiyi evrensel düzeyde paylaşırken diğer taraftan da içinde bulunduğu eşsiz coğrafyanın bağrında büyüttüğü medeniyetlerin kültürel miraslarını ve değerlerini gün ışığına çıkarmaktadır. Kapadokya bölgesinin topografyası, tarihi, yerleşim alanları, dinî şahsiyetleri ve dinî hoş görüsünü ortaya koyan bu tarz eserlerden biri de 1914 yılında Grek harfleriyle yazılmış Türkçe bir eser olan “Nevşehir Salnamesi”dir.

Nevşehirlilerin kurduğu “Papa Georgios Cemiyeti” tarafından Rum mekteplerinin yararına 1914 yılında Karamanlıca olarak İstanbul’da yayınlanan “Nevşehir Salnamesi” isimli eser, Latin harflerine aktarılarak Nevşehir Üniversitesi Yayınları arasından çıkmıştır. Nevşehir Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Adem ÖGER ve Oğuz ÖZDEM tarafından hazırlanan eserde, Nevşehir başta olmak üzere Kapadokya bölgesinin tarihî ve doğal mekânları, yerleşim yerleri, Karamanlı Ortodoks Türklere ait dinî yapılar ve azizler, bölgedeki sosyal ve dinî yaşam hakkında önemli bilgiler yer almaktadır. Esere, özellikle Kapadokya bölgesinin sınırları ve coğrafî özellikleri, Nevşehir, Ürgüp, Göreme, Hacıbektaş; Kırşehir, Mucur; Niğde, Bor, Gölcük, Fertek, Sazalca, Konaklı; Akrasay Güzelyurt gibi yerler ve Damat İbrahim hakkında önemli malumatlar vardır. Ayrıca atasözleri, latifeler ve çeşitli konulardaki hikâye ve malumatlar da eserde yer almaktadır.

Kapadokya bölgesi üzerine yapılacak çalışmalarda önemli bir kaynak niteliğindeki bu eseri temin etmek isteyenler, Nevşehir Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’na müracaat edebilirler.