...

Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM)

“Yaşayan Müze Uygulamaları ve NEVÜ Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi” Eğitimi Verildi.
22/12/2021

NEVÜ Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi Müdürü Prof. Dr. Adem Öger, Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından hazırlanan “Türkistan Eyaletinin Somut Olmayan Kültürel Mirasının Derlenmesi, Arşivlenmesi ve Korunması Projesi” çerçevesinde düzenlenen eğitim seminerinde, proje ekibine “Yaşayan Müze Uygulamaları ve NEVÜ Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi” hakkında 6 saatlik bir eğitim verdi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin organizasyonu ve ev sahipliği ile gerçekleşen eğitimde, daha önce “Uygurların Somut Olmayan Kültürel Mirası: Kazakistan Örneği” isimli projeyi hayata geçiren ve bu kapsamda 2 kitap ve bir belgesel filmi yayınlayan Öger, seminerde Dünya’dan ve Türkiye’den yaşayan müze örnekleri ve uygulamaları hakkında bilgi verdi. Ayrıca Türkistan şehrinde kurulacak bir “Yaşayan Müze”nin derleme, arşivleme, koruma ve müzelenmesi aşamalarının süreçlerine dair bilgi paylaşımında bulundu.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Bayram ise proje hakkında şu bilgiyi verdi: “Dünyada olduğu gibi Türkiye’de ve Türk dünyasında da somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına dönük çabalar artarak devam etmektedir. Nursultan Nazarbayev, 2017 yılında yayımladığı “Büyük Bozkırın Manevi Dirilişi” adlı makalesinde 1000 yıllık tarihe yaslanan, manevi mirasa dayalı millî kültür temelinde bir modernleşme programı ortaya koymuştur. Bu doğrultuda, tarihî kaynaklarda Türkistan adını taşıyan geniş bölgenin adını günümüzde tek başına yaşatan, Hoca Ahmet Yesevi gibi Türk dünyasının büyük bir kesiminin ortak paydasını oluşturan manevi değerine ev sahipliği yapan ve aynı sebepten ötürü eski adı Güney Kazakistan olan Türkistan eyaletinin idari merkezi hâline getirilerek Kazakistan Cumhuriyetinin “Manevi Diriliş” vizyonunun odağında yer alan Türkistan şehrinin somut olmayan kültürel mirasının derlenmesi, kayda geçirilmesi, kent kimliğine uygun bir şekilde müzecilik ve turizm gibi alanlarla birleştirilerek hem dünyaya tanıtılması hem de gelecek kuşaklara aktarılması büyük önem arz etmektedir. Planlanmakta olan Türkistan’ın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Derlenmesi projesi, bu amaçlar doğrultusunda atılan adımların ilki ve en önemlisidir.”