Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın Güncel Durumu” istişare toplantısı yapıldı. Toplantıya Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Dr. Adem ÖGER de katıldı.
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu tarafından “Geleneksel Sohbet Toplantıları”nın UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine Kaydının 10. Yılı vesilesiyle “Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın Güncel Durumu” İstişare Toplantısı 28 Ekim 2020 tarihinde çevrim içi olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Akreditasyonlu Somut Olmayan Kültürel Miras Derneği ve AHBV Üniversitesi Örgün ve Yaygın Eğitimde Somut Olmayan Kültürel Miras UNESCO Kürsüsü iş birliğiyle gerçekleştirilmiştir. Toplantıda; geleneğin korunmasına, yaşatılmasına ve gelecek kuşaklara aktarılmasına yönelik UNESCO süreçlerinin etki, katkı ve sonuçlarının tartışılmasının yanında, eş zamanlı olarak Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın Liste’ye girişinin Sözleşme’nin görünürlüğüne olan etkisinin değerlendirilmesi ve geleceğe dönük eylem planlarının oluşturulmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır.
“Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın Güncel Durumu” İstişare Toplantısı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Sayın M. Öcal OĞUZ, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sayın Serkan Emir ERKMEN, Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Mehmet NARLI, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Süleyman ÖZDEMİR, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Yücel YILMAZ, T.C. Balıkesir Valisi Sayın Hasan ŞILDAK’ın açılış konuşmalarıyla başlamıştır. Anılan toplantıya UTMK Yönetim Kurulu Üyeleri, Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyeleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve sanatçılar katıldı.
Toplantının ikinci oturumunda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi ve Geleneksel Sohbet Toplantıları’nın güncel durumu, katılımcılar tarafından unsurun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsilî Listesine kaydının UNESCO’nun amaç ve prensiplerinin hayata geçirilmesindeki yeri; ritüelin korunmasında, yaşatılmasında, gelecek kuşaklara aktarılmasında ve geleneğin görünürlüğünün arttırılmasında Listeye kaydının rolü; derleme, araştırma, belgeleme, koruma, geliştirip güçlendirme ve yeniden canlandırması gibi korumaya yönelik süreçler; unsura yönelik farkındalığın arttırılmasında sivil toplum kuruluşlarının ve özel sektörün rolü kapsamında değerlendirilmiştir.
- NEVÜ’de “Medya, Kültür ve Sanat” Üzerine Söyleşi Programı Düzenlendi.
- Üç Gün Boyunca Süren 1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali Büyük Bir Coşkuyla Tamamlandı.
- ‘1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali’ Başladı.
- 1. Kapadokya Kültürel Miras Festivali Danışma Toplantısı Yapıldı.
- Türkülerle Çanakkale” Etkinliği Yapıldı.
- “Türk Dünyasında Nevruz ve Dede Korkut”
- Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Adem Öger, "Uygurların Somut Olmayan Kültürel Mirası" Adlı Konferans Verdi.
- Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Öger’in Anlatımıyla Sosyo-Kültürel Öğe 'Nazar'
- NEVÜ Öğrencileri “Heybemdeki Türküler 2 Konseri” ile Moral Topladı.
- “Yaşayan Müze Uygulamaları ve NEVÜ Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi” Eğitimi Verildi.
- Müdürümüz Prof. Dr. Adem Öger “Coğrafyadan Kültüre Bağ” programında TRT’nin konuğu oldu.
- NEVÜ ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü İşbirliğinde “Kuşaklar Arası Kültür Köprüsünde Buluşuyoruz Projesi”nin İlk Etkinliği Gerçekleştirildi.
- NEVKAM Müdürü Prof. Dr. Adem Öger “Somut Olmayan Kültürel Miras ve Eğitim” Konulu Konferans Verdi.
- NEVKAM Müdürümüz Prof. Dr. Adem ÖGER Kapadokya FM’de söyleşiye katıldı.
- “Kültür Elçileri Çocuklar” Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi’nde Buluştu.